NOS Nieuws

Werkgevers benutten regelingen ouderen slecht

Er zijn zoveel subsidies voor het in dienst nemen en houden van 55-plussers en arbeidsgehandicapten, dat werkgevers door de bomen het bos niet meer zien. Financieel adviseur Aon berekende dat bedrijven met meer dan 250 medewerkers gemiddeld 87.000 euro mislopen, schrijft Trouw.

Drie jaar geleden waren er zo'n zeventig landelijke regelingen voor oudere werknemers, nu zijn dat er meer dan honderd. Aon onderzocht bij honderden organisaties hoe zij met subsidies en premiekortingen omgaan en ontdekte dat bijna de helft van de grote bedrijven veel geld misloopt.

Premiekorting

Volgens Aon wordt vooral geld misgelopen op ouderen die al lange tijd in loondienst zijn. Voor hen kunnen werkgevers premiekorting krijgen, maar veel bedrijven weten dat niet.

"Voor grote bedrijven is de impact van de regelingen relatief klein, maar in het midden- en kleinbedrijf, de banenmotor van Nederland, heeft het wel invloed op het personeelsbeleid", zegt Daniel Rijnbeek van Aon Nederland in Trouw.

Gemeenten

Extra struikelblok is dat er niet alleen landelijke regelingen zijn. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 mogen gemeenten ook zelf stimuleringsmaatregelen invoeren. Een groot bedrijf met meerdere vestigingen in het land moet bij meerdere gemeenten aankloppen. Deze regelingen zijn niet meegeteld in het onderzoek, maar volgens Aon zou het aantal dat niet volledig wordt benut dan nog verder oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl