NOS NieuwsAangepast

Google krijgt voet aan grond in Iran

Voor het eerst kunnen programma's van zoekmachine Google in Iran worden gedownload. De Iraniërs kunnen nu gebruikmaken van Google Earth, Chrome en de fotoservice Picasa. Google hoopt hiermee op een vrijere communicatie in het land.

Dit is een gevolg van een vorig jaar versoepeld Amerikaans exportbeleid voor Iran. Voorwaarde is wel dat de producten niet door of namens de Iraanse regering mogen worden gedownload.

Ooggetuigen

De VS hebben in maart vorig jaar sancties tegen Iran verlicht, mede om het gebruik van internetdiensten te laten toenemen en zo oppositiegroeperingen te steunen.

YouTube, onderdeel van Google, was een belangrijk medium tijdens de Iraanse protesten die volgden na de presidentsverkiezingen in juni 2009. Het leverde ooggetuigenverslagen op van de onlusten die de hele wereld overgingen, tot het moment dat de Iraanse regering YouTube blokkeerde.

'Niet makkelijk te hacken'

"Er zijn veel activistische toepassingen op Google Earth", zegt Google-woordvoerder Scott Rubin tegen de BBC. "Iedereen kan informatie toevoegen die precies laat zien wat er gaande is in Iran."

Ook de webbrowser Chrome zal van nut zijn, denkt Rubin. "In een land met een geschiedenis van controle door de overheid is het goed om een browser te hebben die niet gemakkelijk te hacken is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl