De K en de kroon in het logo staan voor het koninklijke in de naam van de luchtvaartmaatschappij

KLM behoudt predicaat Koninklijke, als het aan Amstelveen ligt

De KLM hoeft niet te vrezen het predicaat 'Koninklijke' binnenkort te verliezen. Een verzoek daartoe van vakbond FNV om de luchtvaartmaatschappij de titel af te nemen is door de gemeente Amstelveen, waar het hoofdkantoor van KLM staat, afgewezen.

De vakbond had zich in een brief aan de gemeente beklaagd over de KLM. Het bedrijf zou zich onbehoorlijk gedragen naar actievoerende werknemers: "Dat is niet koninklijk", zegt Jan van den Brink van de FNV.

De bond doelt onder meer op waarschuwingen van de KLM om privileges bij stakende werknemers weg te nemen, zoals goedkoop vliegen. "Ook zijn personeelsleden die in uniform flyers uitdeelden over onze acties door KLM gefotografeerd", zegt Van den Brink. Het personeel wil onder andere meer loon.

Geen reden

De Amstelveense burgemeester Mirjam van 't Veld heeft de FNV vandaag een brief teruggeschreven, die morgen op de mat ligt bij de bond. Van 't Veld schrijft erin dat ze "geen reden ziet het recht op het voeren van het predicaat Koninklijk in twijfel te trekken", zegt haar woordvoerder.

FNV'er Van den Brink erkende al dat de kans waarschijnlijk klein was dat Amstelveen het ermee eens zou zijn. "Bovendien duurt zo'n procedure lang, waarschijnlijk jaren. Dan zijn de verhoudingen wellicht alweer verbeterd."

De bedoeling van de brief, die de bond op 8 augustus verstuurde, was om "via achterkamertjes" de druk op de KLM-directie op te voeren. Van den Brink denkt dat de KLM op de hoogte wordt gesteld van het verzoek en dat de luchtvaartmaatschappij daardoor "onaangenaam wordt getroffen".

Acties

De verhouding tussen de FNV en de KLM is gespannen. De rechter verbood de bond vorige week om vóór 4 september acties te voeren bij het grondpersoneel. Het hoger beroep dat FNV tegen deze uitspraak aanspande, dient volgende week dinsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl