Minister van Buitenlandse Zaken Koenders (PvdA) en Kamerlid Ten Broeke (VVD)
NOS Nieuws

VVD wil opheldering over 'Turkse steun aan terroristen'

De VVD in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten of het klopt dat de Duitse regering aanwijzingen of bewijzen heeft dat Turkije radicaal-islamitische en terroristische organisaties actief ondersteunt.

"Dat de AK-partij van president Erdogan banden heeft met de Moslimbroederschap in Egypte is voor mij geen nieuws", zegt Kamerlid Ten Broeke. "Maar als er Europese veiligheidsdiensten zijn die weten dat de Turkse regering rechtstreeks steun geeft aan terroristische organisaties, dan willen wij dat weten."

Draaischijf

Gisteren meldde de Duitse publieke omroep ARD dat de Turkse regering actief steun geeft aan groeperingen als de Moslimbroederschap, de Syrische islamistische oppositie en Hamas.

"Als resultaat van de sinds 2011 ingezette islamisering van de Turkse binnen- en buitenlandpolitiek, heeft het land zich ontwikkeld tot draaischijf voor islamistische groeperingen in het Midden-Oosten", schrijft de ARD. Waar de ondersteuning concreet uit bestaat blijft onvermeld.

Ten Broeke wijst erop dat de vermoedens niet nieuw zijn, maar dat er tot nu toe geen bewijzen zijn geleverd. Turkije blijft wat de regeringspartij betreft een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen IS. "Het is in ons belang dat Turkije blijft meedoen, zich niet isoleert en de grenzen dichthoudt voor IS-strijders en vluchtelingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl