Supermarkten en tabakszaken beheren vaak een pakketpunt
NOS Nieuws

Winkeliers met pakketpunt verliezen zaak tegen PostNL

PostNL hoeft een verlaging van vergoedingen aan winkeliers met een pakketpunt niet terug te draaien. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat branchevereniging VVP had aangespannen.

Sinds 1 juli krijgen winkeliers minder vergoeding per pakketje. Zo ging de vergoeding voor het uitreiken van een pakket met legitimatie omlaag van 47 cent naar 30 cent.

'Faillissement dreigt'

Volgens de VVP leidt dit tot een grote omzetdaling voor de winkeliers, vaak tabakszaken, kantoorboekhandels of supermarkten. Het zou ze gemiddeld 9000 euro per jaar schelen. Daardoor dreigen winkeliers failliet te gaan, stelt de VVP.

De rechter zegt nu dat de brancheorganisatie onvoldoende heeft onderbouwd dat de omzetdaling een faillissementsrisico oplevert. Volgens de rechter is nader onderzoek nodig en is daar geen tijd voor in een kort geding. Er loopt ook nog een bodemprocedure.

PostNL zegt dat de pakketpunt-inkomsten slechts een aanvulling zijn op de normale inkomsten van de winkeliers en dat 99 procent van hen de lagere tarieven heeft geaccepteerd en de samenwerking heeft voortgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl