Een klaslokaal in Aleppo is verwoest door een bombardement (5 augustus)
NOS Nieuws

'Scholen Syrië steeds vaker doelwit bombardementen'

Meer en meer Syrische kinderen krijgen geen onderwijs doordat hun scholen onder vuur worden genomen door de strijdende partijen, waarschuwt Save the Children. De hulporganisatie heeft de afgelopen maand 16 van de 46 scholen in Idlib en Aleppo moeten sluiten vanwege het geweld.

Voordat de oorlog vijf jaar geleden uitbrak, ging 90 procent van de kinderen naar school. Nu is dat nog 60 procent of zelfs minder. "Deze kinderen hebben geen kans meer op onderwijs", zegt de Syriër Abdelkarim Ezkayez, die werkt voor Save the Children, in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat betekent dat de toekomst van Syrië in gevaar is."

Verloren generatie

Volgens de hulpverlener gaan meer dan 1 miljoen kinderen in Syrië niet naar school, vooral in het noordwesten van het land. Het is te gevaarlijk of er zijn simpelweg geen schoolgebouwen of docenten meer. Ook moeten de kinderen soms werken voor de kost.

Ezkayez spreekt van een verloren generatie. "We moeten veel meer oog voor ze hebben, want zij moeten ons land ook weer opbouwen als de oorlog ooit voorbij gaat."

Een leerling bezoekt zijn gebombardeerde school bij de Syrische hoofdstad Damascus (13 april 2016)

De reactie van de Syrische regering op het gebrek aan onderwijs voor kinderen in oorlogsgebied is heel simpel, zegt correspondent Sander van Hoorn. "De boodschap is: staak je verzet en kom naar de gebieden waar wij het voor het zeggen hebben. In onze delen van het land functioneren de scholen wel."

Dat zag hij eerder dit jaar met eigen ogen in Aleppo. In het oosten van de stad, waar de opstandelingen de baas zijn, zijn scholen doelwit van bombardementen. Maar in West-Aleppo, dat in handen is van het regeringsleger, wordt normaal lesgegeven. Van Hoorn: "Toch ontsnap je daar ook niet aan de oorlog, omdat er veel kinderen in de klas zitten die voor het geweld moesten vluchten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl