Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro
NOS Nieuws

Schikking met MKB kost ABN Amro flink stuk van de winst

De winst van ABN Amro valt in het tweede kwartaal zoals verwacht een flink stuk lager uit. De bank heeft 271 miljoen euro betaald in de schikking met gedupeerde MKB-ondernemers met een renteverzekering en dat drukt de nettowinst.

De bank hield onderaan de streep 391 miljoen euro over, tegen 600 miljoen vorig jaar. De bank profiteerde van een boekwinst van 100 miljoen op de verkoop van Visa-aandelen. Zonder de schikking voor rentederivaten is de kwartaalwinst zelfs tien procent hoger op 662 miljoen euro, en dat is de hoogste winst voor de bank sinds 2008.

De aantrekkende economie beperkte de noodzakelijke voorzieningen voor slechte leningen en kredietverliezen. De onrust op de financiële markten zorgde voor lagere provisiebaten. De rente-inkomsten van de bank bleven solide.

Ontslagen

De kosten van de bank zijn in het tweede kwartaal gedaald naar 57,2 procent, wat wil zeggen dat voor elke euro die verdiend wordt 57 cent opgaat aan kosten. In het verleden kampte de bank met te hoge kosten.

Afgelopen kwartaal zijn nog eens voor 200 miljoen aan kostenbesparingen in kaart gebracht, die volgend jaar doorgevoerd zullen worden. Het betreft zowel processen als personeel.

Het aantal medewerkers zal met honderden worden verminderd en daarbij zijn gedwongen ontslagen niet uit te sluiten, zei financiëel directeur Kees van Dijkhuizen in het NOS-Radio 1 Journaal.

Buffer

In het tweede kwartaal is het bufferkapitaal versterkt. Het kernkapitaal van de bank, de zogeheten Core Tier-1, steeg van 15,8 procent eind maart naar 16,2 procent eind juni. De Europese Centrale Bank eist een buffer van ten minste acht procent.

ABN komt met een update over de financiële strategie voor na 2017 zodra er meer duidelijkheid is over de nieuwe strengere Basel IV-eisen voor banken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl