Een aantal tweelingen bij het fotomoment
NOS Nieuws

Traditie: Schotse gemeente fotografeert alle tweelingen

De Schotse gemeente Inverclyde (80.000 inwoners) kent een jaarlijkse traditie: ieder jaar worden alle tweelingen die aan school beginnen samen op de foto gezet. Dit jaar zijn het er vijftien, verspreid over twintig scholen. Vorig jaar was het record, er stonden toen negentien duo's op de foto.

In de hele regio zitten nu tachtig tweelingen op school. Lokaal vragen de leraren zich af of er misschien iets in het water zit, maar statistisch is het niet enorm afwijkend. In 2010 werden er 790 kinderen geboren in de regio, volgens de statistieken zou je verwachten dat er twaalf tweelingen zijn geboren in dat jaar. In Nederland komen overigens zeventien tweelingen per 1000 geboorten ter wereld.

De nieuwe aanwas van tweelingen dit schooljaar

"Het is een spannende tijd voor de leerlingen", zegt Loughran, die de onderwijsportefeuille beheert in Inverclyde tegen The Scotsman. "Maar ook voor de leraren. Het is elke keer weer een uitdaging om de leerlingen bij de juiste naam te noemen. Het is namelijk een traditie dat de tweelingen bij elkaar in de klas zitten."

Sara Goyal is de moeder van Charlotte en Morgan. Tijdens het fotomoment verbaast ze zich over de verschillende persoonlijkheden van de vijftien tweelingen. "Erg interessant. Ik herken dat wel bij Charlotte en Morgan. De een is uitbundig, de ander juist vrij rustig. Dat lijkt ook bij de anderen het geval."

Zij vertelt tegen de Schotse krant dat haar kinderen op de koelkast een kalender hebben waarop ze aftellen tot ze naar school mogen. Morgen beginnen de reguliere lessen en gaan de vijftien tweelingen echt aan de slag. Voor Charlotte en Morgan 'een grote dag'. "Maar", zegt hun moeder, "ze zijn er klaar voor".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl