Een zwarte man staat tegenover een groep agenten in Milwaukee
NOS Nieuws

Rust lijkt terug in Milwaukee, maar onvrede blijft

De rust lijkt voorlopig teruggekeerd in de Amerikaanse stad Milwaukee. De inwoners hebben zich aan het uitgaansverbod gehouden dat de burgemeester afgelopen nacht had ingesteld na dagen van rellen en demonstraties. "Er zijn wel wat arrestaties verricht", zegt de politiechef van de stad. "Maar de situatie is sterk verbeterd."

In Milwaukee braken rellen uit nadat afgelopen zaterdag een vluchtende man was neergeschoten door een agent. Honderden mensen gingen de straat op en zochten de confrontatie met de politie. Ze staken auto's en gebouwen in brand en gooiden bakstenen naar agenten.

Daarop besloot burgemeester Tom Barrett een avondklok in te stellen voor kinderen onder de 18. "Ouders, zorg dat tieners na 22.00 uur binnen blijven", zei hij. In grote straten in Milwaukee patrouilleerden politie-auto's.

  • Reuters
    Burgemeester Barrett van Milwaukee
  • AFP
    Boze demonstranten in Milwaukee
  • AFP
    Oproerpolitie neemt stelling in Milwaukee

Ook riep Barrett de politie opnieuw op om beelden vrij te geven van het incident waarbij de vluchtende man werd neergeschoten. De burgemeester hoopt dat de onrust verder afneemt als hij kan laten zien dat de agent redenen had om de man neer te schieten.

Volgens de politie was het slachtoffer, de 23-jarige Sylville Smith, gewapend. Hij had een lang strafblad. Om te bewijzen dat er geen sprake was van racisme, maakte de politie eerder al bekend dat de agent die de kogels afvuurde ook een zwarte man is.

Ze zien ons als dieren, of zelfs minder dan dat.

Inwoner Milwaukee

Gediscrimineerd

Die bekendmaking bleek niet genoeg om de demonstranten te kalmeren. Zij zijn ontevreden over de enorme ongelijkheid in Milwaukee. Zo'n 40 procent van de 600.000 inwoners van Amerikaanse stad is zwart. Een groot deel van hen is werkloos. De kansarme bevolking voelt zich al jaren gediscrimineerd door het politiekorps.

"Dit gaat niet om één incident", zegt Supreme Omokunde, een zwarte man uit Milwaukee, tegen de Los Angeles Times. Hij heeft zelf ook nare ervaringen met de politie. "Twee jaar geleden werd ik aangehouden omdat mijn nummerbord was verlopen. Ik deed mijn raam naar beneden, maar de agent, die wit was, vond dat niet ver genoeg. Hij dreigde de ruit in te slaan en mij uit mijn auto te trekken."

Amerikaanse media omschrijven Milwaukee als een van de meest gesegregeerde steden van de Verenigde Staten. Het werkloosheidspercentage onder donkere mannen ligt er drie keer zo hoog als onder blanke. De zwarte inwoners wonen bij elkaar in het noorden van Milwaukee, dat "een stad in een stad" wordt genoemd.

"Als agenten je in dit stadsdeel in een steegje zien lopen, willen ze je het liefst meteen in elkaar slaan", vertelt een andere zwarte inwoner tegen The New York Times. Witte agenten hebben volgens hem geen enkel respect voor de zwarte stedelingen. "Ze zien ons als dieren, of zelfs minder dan dat."

Enorme verdeeldheid

Uit cijfers blijkt verder dat een op de acht zwarte mannen uit Milwaukee weleens achter de tralies heeft gezeten. Het zijn slechts een paar statistieken die wijzen op een enorme verdeeldheid tussen het witte en het zwarte deel van de bevolking. Dat soort verschillen leidde eerder ook in plaatsen als Baltimore en Ferguson tot rellen.

Een lokale zwarte politica verwacht dan ook niet dat de onrust zomaar voorbij is. "Als je al deze ingrediënten bij elkaar stopt, krijg je een soort snelkookpan", zegt ze tegen persbureau AP. "Op een bepaald moment moet de druk eraf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl