Turkije politie
NOS Nieuws

Turkse politie valt 44 'Gülen-bedrijven' in Istanbul binnen

De Turkse politie is vanmorgen bij 44 bedrijven in Istanbul binnengevallen, gewapend met een arrestatiebevel voor 120 medewerkers. De bedrijven zouden financiële bijstand geven aan de beweging van de islamitische geestelijke Fethüllah Gülen, volgens Ankara het brein achter de mislukte coup van 15 juli.

Politieagenten doorzoeken bedrijfsgebouwen in de dichtbevolkte wijken Üsküdar en Ümraniye in Istanbul. Ook zijn er invallen in de kantoren van de belangrijkste rechtbank in het Aziatische deel van de stad.

Massa-arrestaties

In de nasleep van de poging tot staatsgreep heeft de Turkse politie inmiddels 35.000 mensen aangehouden; 17.000 van hen zijn formeel als verdachte aangemerkt en opgesloten. In het leger, het onderwijs en het justitieapparaat zijn tienduizenden anderen uit hun functie gezet.

Volgens de Turkse president Erdogan heeft Gülen binnen en buiten Turkije een "parallelle structuur" opgebouwd binnen justitie, de strijdmachten, de universiteiten en scholen, bedrijven en liefdadigheidsinstellingen die erop uit is om de macht in het land over te nemen. De geestelijke, die in de VS woont, zegt niets met de coup te maken te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl