Vluchtelingen langs de weg in Calais
NOS Nieuws

'Truckers moeten in Italië alert zijn op meeliftende migranten'

Vrachtwagenchauffeurs die via Italië reizen, moeten uitkijken voor migranten die willen meeliften. Daarvoor waarschuwen brancheorganisaties Transport en Logistiek Nederland en EVO.

De stroom vluchtelingen is zich aan het verplaatsen, zei Godfried Smit van EVO in het Radio 1 Journaal. "We hadden een brandpunt in Calais. Nu zie je dat Italië een punt wordt waar zich veel migranten bevinden."

De Franse havenstad Calais kampte lang met een toevloed aan migranten die hoopten door de Kanaaltunnel of per schip naar Groot-Brittannië te kunnen komen. Het grote aantal migranten leidde vaak tot protesten of vechtpartijen. Net als bij Calais zijn er nu ook bij de grensovergangen naar Italië strenge controles. Dat maakt het voor vluchtelingen makkelijker om in zo'n truck te klimmen.

Bedreigd

In Calais werden vrachtwagens bestormd en chauffeurs werden bedreigd en aangevallen. Volgens Smit gebeurt dat bij de Italiaanse grenzen nu soms ook al. EVO wil voorkomen dat de situatie uit de hand loopt en adviseert truckers om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Zo is het slim om te controleren of sloten op de deuren het nog goed doen. En als een trucker onderweg even stopt, kan hij dat het beste doen op een bewaakt parkeerterrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl