NOS Nieuws

Proef met zelf regelen toezicht bouw toont risico's

Als de bouwsector zelf het toezicht op kwaliteit en veiligheid organiseert, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van een proef in Den Haag. Samenvattend waarschuwen de onderzoekers voor een grotere kans op incidenten als verzakking en scheurvorming en een achteruitgang van de kwaliteit in de bouw.

Het idee voor de proef komt van minister Blok voor Wonen. Die wil de verantwoordelijkheid voor het toezicht op veilig bouwen weghalen bij de gemeenten. Bij de proef in Den Haag mochten bouwbedrijven het toezicht zelf regelen door kwaliteitsbureaus in te huren. De gemeente keek wel over hun schouder mee.

Instortingsgevaar

In het gemeentelijk evaluatierapport staat dat de gemeente bij de bouw van 437 woningen meekeek. Bij vier op de tien projecten moest de gemeente ingrijpen. Bij twee projecten legden de gemeentelijke controleurs de bouw stil wegens instortingsgevaar. Bij andere woningen leidde de nieuwe manier van werken tot een tekort aan ventilatiemogelijkheden of gebrekkige isolatie.

Waar het wel goed gaat, ligt dat vaker aan "een toevallig goede aannemer of adviseur dan aan een goed systeem van kwaliteitsborging", schrijft de gemeente.

Pilots

De branchevereniging Bouwend Nederland erkent dat de sector nog niet klaar is om het toezicht zelf in handen te nemen. Dat hoeft ook nog niet, omdat de wet die dat regelt op zijn vroegst in 2018 van kracht gaat worden. "Maar het moet voor gemeenten, private kwaliteitsbureaus, aannemers en architecten wel helder worden wie welke taken en plichten heeft", zegt een woordvoerder.

Minister Blok vindt dat de proef niet uitwijst dat zijn plannen onhaalbaar zijn. Hij benadrukt dat het gaat om pilots en dat die worden gebruikt om dingen te verbeteren en verder te testen. Hij erkent wel dat bepaalde instrumenten nog onvoldoende werken. "De pilots leveren een belangrijke bijdrage om te komen tot een stelsel dat ook in de praktijk is getoetst", schreef hij kort geleden aan de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl