Jemenieten bekijken de schade na het bombardement op de kliniek
NOS Nieuws

Artsen zonder Grenzen overweegt noorden van Jemen te verlaten

Artsen zonder Grenzen overweegt zich terug te trekken uit het noorden van Jemen vanwege het toenemende geweld tegen ziekenhuizen. Dat zou betekenen dat miljoenen mensen geen medische zorg meer krijgen.

Gisteren werd een kliniek van de hulporganisatie in het noorden van het land onder vuur genomen vanuit de lucht. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn er zeker elf doden en negentien gewonden. Een van de slachtoffers is een medewerker. Alle anderen zijn patiënten.

Luchtaanval op kliniek Artsen zonder Grenzen

Scholen

Karline Kleijer van Artsen zonder Grenzen vertelde in het Radio 1 Journaal dat iedereen nog erg in shock is. "We proberen nog steeds te begrijpen wat er gebeurd is, maar we zijn vooral heel erg boos." Ze vindt dat landen die de Saoedi-Arabische coalitie steunen als Groot-Brittannië en Frankrijk, te weinig doen om te voorkomen dat locaties als ziekenhuis worden geraakt. Ook scholen worden niet gespaard.

"Afgelopen zaterdag hebben wij twintig kinderen behandeld in een ander ziekenhuis. Tien kinderen waren al dood toen ze aankwamen. Volgens de ouders waren ze op school op het moment dat de luchtaanval plaatsvond."

Strijdende partijen

Sinds april waren er vredesonderhandelingen gaande tussen de strijdende partijen. Afgelopen week werden die afgebroken, vertelt Kleijer. Sindsdien worden er in Jemen weer zware luchtbombardementen uitgevoerd. Vooral in het noorden van het land zijn de luchtaanvallen intensief. Daarom gaat de organisatie vandaag bekijken of Artsen zonder Grenzen nog wel verder gaat met het verlenen van zorg in het gebied.

Er worden in Jemen vaker luchtaanvallen uitgevoerd op klinieken van Artsen zonder Grenzen. In Jemen voert een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië sinds vorig jaar luchtaanvallen uit. De Saudiërs grepen in nadat de zittende soennitische president Hadi door de sjiitische Houthi-opstandelingen was verdreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl