Protest voor de rechtbank in Marokko
NOS Nieuws

Beladen rechtszaak groepsverkrachting Marokko begonnen

In Marokko is een nieuw proces begonnen tegen een groep mannen die achter de groepsverkrachting van de 17-jarige Khadija zou zitten. De groep van acht man zou gedreigd hebben de video van het misbruik online te zetten. De tiener stak zich na de chantage in brand en overleed.

De zaak leidde op meerdere plaatsen in het Noord-Afrikaanse land tot protesten. Volgens vrouwenrechtencollectief Lente van de Waardigheid worden slachtoffers van verkrachtingen veel te weinig beschermd en zelfs tegengewerkt door de Marokkaanse overheid.

Dat was volgens de moeder van Khadija ook bij haar dochter het geval. De 17-jarige werd eind vorig jaar verkracht door een groep mannen. Ze stapte naar de politie, maar de verdachten werden al snel weer vrijgelaten.

'Marokkanen hopen op gerechtigheid voor Khadija'

"Toen mijn dochter de rechtbank uit kwam, trok ze haar haren uit het hoofd: 'Er zit geen video in het politiedossier! De video waarin te zien is dat ze me mishandelen en verkrachten'", zegt de moeder van het slachtoffer.

Het meisje kon het niet aan dat de mannen haar na hun vrijspraak probeerden te chanteren met een video van het misbruik. Voor die chantage staan de mannen nu terecht. Er loopt nog hoger beroep voor de verkrachting zelf; dat dient binnenkort in Marrakesh.

Weinig aangifte

Het besluit van Khadija om naar de politie te stappen is zeldzaam te noemen. Naar schatting wordt in 60 tot 80 procent van de gevallen van aanranding of verkrachting in Marokko geen aangifte gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl