Het Nederlandse ereveld Menteng Pulo
NOS Nieuws

Op het Nederlandse ereveld in Jakarta zijn de kruisen nog smetteloos wit

Op de witte kruisen van het Nederlandse ereveld in Jakarta staan namen als T.P. Veldhuizen, H.A. Bal en W.H. Scheij, gep. kap. inf. KNIL. Het zijn de graven van Nederlandse mannen die stierven in Nederlands-Indië, in de Tweede Wereldoorlog of in de Onafhankelijkheidsoorlog die daarop volgde.

Op de zeven Nederlandse erevelden in Indonesië liggen bijna 25.000 mensen begraven. Op de grootste begraafplaats, ereveld Menteng Pulo in Jakarta, zijn het er alleen al 4300.

Het veld ligt er altijd piekfijn bij. "Wij vinden het een morele verplichting om degenen die hun leven hebben gelaten, deze eer te geven", zegt directeur Robbert van de Rijdt van de Oorlogsgravenstichting Indonesië. "Dat doet recht aan hun offer."

De Japanse capitulatie, die precies 71 jaar geleden ook het einde betekende van de bezetting van Nederlands-Indië, wordt er nog ieder jaar herdacht. Correspondent Michel Maas bezocht Menteng Pulo en sprak er met Van de Rijdt over de toekomst van de Nederlandse erevelden, nu er steeds minder nabestaanden zijn. "Maar ook de tweede en derde generatie vinden het van groot belang dat die onderhouden worden."

'Op Menteng Pulo liggen alleen maar slachtoffers'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl