NOS Nieuws

Indië-herdenking in het teken van 'Oost West Thuis Best?'

Einde WO2-herdacht in Den Haag

Premier Rutte heeft tijdens de jaarlijkse Indië-herdenking bij het Indisch monument in Den Haag een krans gelegd. Ieder jaar worden hier de ongeveer 20.000 slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Dit jaar is het thema van de herdenking Oost West Thuis Best? Er wordt stilgestaan bij het verlangen naar een thuis dat er niet meer is. Veel mensen moesten gedwongen huis en haard verlaten tijdens en na de oorlog in Nederlands-Indië en voelen zich daardoor ook vandaag de dag nog ontheemd.

'Buitenkampers'

Spreker bij het Indisch Monument was dit jaar Frans Leidelmeijer, kunsthandelaar en kunstexpert bij het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Hij werd tijdens de oorlog geboren in Bandoeng als zogenoemde 'buitenkamper', de naam voor Indo-Europeanen die niet in de jappenkampen werden geïnterneerd. Zij moesten onder zware omstandigheden proberen het hoofd boven water te houden.

Bij het monument werden ook kransen gelegd door voormalig krijgsgevangene Frits Drijsen en buitenkamper Max Rijkschroeff en voormalig buitenkamper Mary Hoyer met haar dochters Maureen en Cherna en haar kleindochter Chantal en achterkleindochter Lucía.

Ook leden van de regering, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en vertegenwoordigers van diverse landen die betrokken waren bij de oorlog in Zuidoost-Azië legden een krans bij het monument. Tevens werd een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de oorlog in voormalig Nederlands-Indië.

  • ANP
    Kransen bij het Indisch monument in Den Haag
  • ANP
    Publiek bij de Indië-herdenking bij het Indisch monument in Den Haag
  • ANP
    Premier Rutte tijdens de herdenking
  • ANP
    Militairen leggen kransen
  • ANP
    Zanger Blaudzun trad op
  • ANP
    Ook veteranen namen deel aan de kranslegging

Zanger Blaudzun trad op. Zijn vader speelde in Indo-rockbandjes en zo kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Hij zong het nummer Wolf’s Behind the Glass, dat hij opdroeg aan zijn oma die in een Jappenkamp heeft gezeten.

De herdenking werd afgesloten met een defilé langs het monument door de duizenden deelnemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl