Het OLVG in Amsterdam
NOS Nieuws

Proef met wijkverpleegkundigen op eerste hulp in Amsterdam

Het OLVG in Amsterdam start begin september een proef om de doorstroming op de eerste hulp te bevorderen. 's Avonds en in het weekend worden wijkverpleegkundigen ingezet om patiënten naar huis te begeleiden, die anders wat langer op de afdeling hadden moeten blijven.

Vooral ouderen komen vaker op de eerste hulp terecht. Het komt steeds vaker voor dat ze 's avonds of in het weekend na behandeling niet alleen naar huis kunnen gaan. Dus blijven ze een dag langer waardoor regelmatig op de eerste hulp een tekort aan bedden ontstaat.

Dat moet dus worden opgelost door de inzet van wijkverpleegkundigen. Die regelen onder meer het vervoer naar huis en de hulp die iemand thuis nog nodig heeft.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen kijkt met grote belangstelling hoe de proef bij het OLVG verloopt. Mogelijk gaan andere ziekenhuizen dan ook wijkverpleegkundigen inschakelen.

Brandbrief

In mei trokken artsen in Noord-Holland en Flevoland aan de bel omdat ze steeds vaker vanwege de drukte op de eerste hulp patiënten moeten weigeren. Ze schreven in een brandbrief aan minister Schippers dat ze vorig jaar alleen al 2300 mensen moesten wegsturen. Zo'n stop kan minuten maar ook uren duren en dat vinden de artsen onverantwoord.

De briefschrijvers zeiden dat een belangrijke oorzaak voor de problemen is dat ouderen niet meer terechtkunnen in verzorgingshuizen en daardoor een relatief groot beroep doen op ziekenhuizen. Minister Schippers beloofde om over de problemen te gaan praten met de betrokkenen.

Het OLVG denkt met de inzet van wijkverpleegkundigen de oplossing te hebben gevonden. De proef moet dat de komende drie maanden gaan bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl