NOS Nieuws

'Boetes vervroegd aflossen worden lager'

De boetes die banken in rekening brengen bij het vervroegd aflossen op hypotheken worden lager door nieuwe Europese regels, verwachten toezichthouder AFM en de Vereniging Eigen Huis (VEH). Deze regels zijn vorige maand ingegaan.

Voor huiseigenaren die vervroegd op hun lening willen aflossen, geldt een boetevrije aflossing van 10 tot 20 procent van het hypotheekbedrag. Willen zij meer aflossen, dan moeten ze de geldverstrekker een vergoeding betalen. Ook mensen die hun hypotheek willen oversluiten naar een lager rentepercentage, moeten een vergoeding betalen.

Banken mogen volgens de regels bij de berekening van deze boete alleen een vergoeding vragen voor de directe kosten die de bank moet maken. Zo heeft de bank zelf geld moeten lenen om de hypotheekklant voor een lange periode van geld te voorzien. Voorheen was het zo dat de bank ook een vergoeding voor gemiste winsten mocht rekenen. De geldverstrekkers moeten daarbij inzichtelijk maken hoe zij deze vergoeding berekenen.

Gevolgen

"Wij verwachten dat het oversluiten of vervroegd aflossen goedkoper wordt, omdat banken transparanter moeten zijn hoe ze de vergoeding berekenen", zegt een woordvoerder van de AFM. Ook de VEH ziet dit. "Bij een aantal geldverstrekkers zal de boete naar beneden gaan. Anderen doen het nu al volgens de nieuwe regels", zegt Nico Stolwijk van de Vereniging Eigen Huis.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) houden alle banken zich al aan de nieuwe regels. "Materieel gaat er dus niets veranderen", aldus een woordvoerder.

Dat gaat er bij de VEH niet zo makkelijk in. "Banken kunnen zeggen dat dat zo is, maar daar is eigenlijk niet achter te komen", reageert Stolwijk. De VEH is blij dat banken nu eindelijk meer openheid moeten geven over hoe ze hun boetes berekenen. De vereniging van huiseigenaren gaat onderzoeken of banken zich aan de nieuwe regels houden. Toezichthouder AFM gaat dit ook scherp in de gaten houden.

Beter vergelijkbaar

De nieuwe hypotheekregels moeten het verder voor huizenzoekers makkelijker maken om hypotheken te vergelijken. Europese banken moeten nu namelijk allemaal een standaard informatieblad verstrekken met onder meer het kostenpercentage van de hypotheek.

Verder is de offerte onder voorbehoud verdwenen. Het aanbod van de geldverstrekker is nu meteen definitief. "Je kan daardoor als huizenkoper minder makkelijk snel een paar offertes aanvragen", zegt Stolwijk. "Hypotheekverstrekkers hebben daar wel wat op gevonden. Ze sturen in plaats van een offerte een aanbiedingsbrief, waar onder meer het rentepercentage in staat."

Een andere verandering is dat er geen nieuw taxatierapport hoeft te worden opgemaakt als de waarde van de hypotheek niet hoger is dan 90 procent van de waarde van de woning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl