NOS Sport

Hockeyers overklassen Australië en gaan naar halve finales

De Nederlandse hockeymannen hebben zich ten koste van topfavoriet Australië geplaatst voor de halve finales van de Olympische Spelen: 4-0. In de halve eindstrijd wacht buurland België.

Vooraf werd verwacht dat Oranje een zware dobber zou hebben aan de regerend wereldkampioen, die Nederland twee jaar geleden in de WK-finale nog met 6-1 de baas was. Maar de Nederlandse ploeg had in Rio geen kind aan de Australiërs.

Dankzij tactisch uitgekiend spel, krachtige duels en goed verdedigen loodste Nederland de zege ogenschijnlijk op de 'cruise control' in veilige haven. Australië werd van meet af aan ontregeld terwijl Nederland met stick en scepter zwaaide.

De Australische ploeg won dit jaar nog de Champions Trophy. Het laatste olympische goud dateert echter van 2004, op de Spelen in Griekenland. De Oranje-heren waren zich ervan bewust dat Australië er na twaalf goudloze jaren tot op het bot toe op gebrand was er vol op te klappen.

Bliksemstart met backhand Bakker

Nederland kwam evenwel niet onbeslagen ten ijs. "Vol het gas erop", vatte captain Robert van der Horst zijn strijdplan in de aanloop naar het duel samen. Nederland voegde de daad bij het woord en kende een bliksemstart: al na 49 seconden tekende Billy Bakker met een verwoestende backhand voor de openingstreffer. Australië leek in de war en oogde rommelig.

  • ANP
    De verwoestende backhand van Billy Bakker betekent na 29 seconden de openingsgoal
  • ANP
    Bob de Voogd zorgt diep in het tweede kwart voor de 2-0.
  • AFP
    Valentin Verga tekende na een weergaloze aanval voor de 4-0

In het tweede kwart was Australië de klap te boven en dook het meer op voor het Nederlandse doel. Het was echter Nederland dat het aanvallende spel tot uiting bracht op het scorebord: twee minuten voor rust tekende Bob de Voogd voor de 2-0.

Met vertrouwen naar halve finale

Vroeg in het derde kwart boorde Oranje alle Australische hoop op een herstel de grond in: al in de tweede minuut na rust scoorde Valentin Verga na een oogstrelende aanval ook de 3-0. Later liet Jeroen Hertzberger de uitgelezen mogelijkheid op de 4-0 onbenut.

In het vierde kwart ging het voor Australië van kwaad naar erger. Mink van der Weerden kreeg vier strafcorners achter elkaar, waarvan de vierde verzilverd werd: 4-0 en de afstraffing was een feit.

In een eerder stadium van de Spelen imponeerden de Oranjehockeyers eveneens met monsterzeges: Ierland werd met 5-0 opzij gezet en Canada werd met 7-0 overklast. Met de 4-0 overwinning op Australië kan Nederland zich vol vertrouwen op de halve eindstrijd concentreren. Het is voor de achtste achtereenvolgende keer dat Nederland aantreedt in de halve finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl