Compositiefoto van de verdachte
NOS Nieuws

Politie New York jaagt op man die moskeegangers doodde

De politie in New York heeft een compositietekening vrijgegeven van de man die een imam en zijn assistent heeft doodgeschoten. De slachtoffers werden gisteren op klaarlichte dag beschoten, vlak nadat ze een moskee hadden verlaten.

De man op de tekening heeft donker haar, een baard en draagt een bril. Volgens getuigen heeft hij een licht getinte huid.

De 55-jarige imam Maulama Akonjee en de 64-jarige Thara Uddin liepen gisteren op straat in het stadsdeel Queens, toen ze van achteren door hun hoofd werden geschoten. Op beelden van een bewakingscamera is te zien dat de dader een donker poloshirt en een korte broek droeg. Na zijn daad vluchtte hij weg, met het pistool nog in zijn hand.

De politie weet nog niet wat het motief voor de schietpartij is.

Verklaring politie

Leden van de Bengaalse gemeenschap, waar de slachtoffers toe behoren, denken dat de dader een racistisch motief had. Zij willen dat de zaak wordt behandeld als een actie uit haat. Ruim honderd mensen kwamen gisteravond uit protest bijeen bij de moskee en riepen dat ze gerechtigheid willen.

De dochter van de imam omschreef hem tegenover Amerikaanse media als een vroom man, die met niemand problemen had. De twee slachtoffers waren volgens haar goede vrienden die altijd samen en via dezelfde route van en naar de moskee liepen.

"We voelen ons op dit moment onzeker en onveilig", zei één van de moskeegangers tegen de Amerikaanse tv-zender CBS. "Het is bedreigend voor ons, ook voor onze toekomst. We willen gerechtigheid."

Diepe rouw

De imam zou twee jaar geleden vanuit Bangladesh naar de VS zijn gekomen. "Dit waren twee zeer geliefde mensen. Dit waren leiders van onze gemeenschap", zei iemand anders tegen persbureau Reuters. "We zijn allemaal in diepe rouw."

Haatacties tegen moslims zouden sinds de aanslagen in Parijs en San Bernardino zijn verdriedubbeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl