Tarweoogst
NOS Nieuws

Tarweoogst valt tegen in West-Europa

De West-Europese tarweoogst valt dit jaar flink tegen. In Frankrijk, Duitsland en België is de oogst zo'n 20 tot 50 procent kleiner dan vorig jaar, melden vakbladen. Dat heeft te maken met het natte voorjaar en de slechte zomer.

Ook in Nederland valt de oogst tegen, zegt Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw: "het is geen misoogst, maar het lijkt slechter dan andere jaren".

Percentages kunnen nog niet gegeven worden. De boeren hebben ongeveer de helft van de oogst binnengehaald. Waarschijnlijk wordt komende week de andere helft geoogst, als de zon weer schijnt.

Wel is al duidelijk dat de akkerbouwers te lijden hebben onder het slechte weer. "We hebben een slechte zomer. Het regent te vaak en er zijn te weinig zonuren. En het noodweer is voor de boeren in het zuidoosten natuurlijk helemaal funest geweest."

De consument zal er volgens LTO Akkerbouw niet snel iets van merken: "was het maar waar dat de prijzen zouden stijgen", zegt Van Wenum. "De tarweprijzen worden op wereldschaal bepaald en de slechte oogst in West-Europa wordt gecompenseerd door een goede oogst op andere plekken. Daardoor hebben de boeren een slechte oogst en een slechte kiloprijs."

Bovendien wordt de Nederlandse tarwe meestal gebruikt als veevoer, zegt Van Wenum. "Deze tarwe verdwijnt niet in het brood, daarvoor wordt tarwe uit zuidelijker landen gebruikt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl