Aida Hadzialic had een alcoholpromillage van 0,2 in haar bloed
NOS Nieuws

Zweedse minister treedt af na rijden onder invloed

De jongste Zweedse minister ooit, de 29-jarige Aida Hadzialic, stapt op omdat ze betrapt is op rijden onder invloed. De Zweedse minister van Hoger Onderwijs maakte tijdens een persconferentie bekend dat ze vertrekt. Ze noemde het rijden onder invloed "de grootste fout van haar leven".

Hadzialic dronk twee glazen wijn voordat ze de auto in stapte en had daardoor een te hoog alcoholpromillage in haar bloed. De straf voor een te hoog alcoholpromillage in het verkeer varieert in Zweden van een boete tot een half jaar celstraf. Zweden is een van de landen met de strengste regels voor alcohol in het verkeer. Een promillage van 0,2 is in Zweden al te hoog. In Nederland is dat de limiet voor beginnende bestuurders.

Hadzialic vertelde dat ze tijdens een avond uit in de Deense hoofdstad Kopenhagen twee glazen had gedronken en pas uren later in de auto stapte. Ze dacht dat dat voldoende tijd was om de alcohol te verwerken.

Aida Hadzialic: ik ben kwaad op mezelf

Premier Stefan Löfven vindt het aftreden van de jonge minister terecht, maar hoopt wel dat ze in de politiek blijft werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl