NOS Nieuws

Gezochte terreurverdachte verdwenen in België

De Belgische politie is op zoek naar een als zeer gevaarlijk beschouwde terreurverdachte in Brussel. Volgens Belgische media had de politie Oussama Atar op het oog bij de huiszoekingen in Brussel eerder deze week, maar hij is niet gevonden.

Hij staat op de lijst van terreurverdachten en wordt gezien als zeer gevaarlijk, zegt correspondent Bert van Slooten: "Er zijn mensen die zeggen dat hij het brein is achter de aanslagen in zowel Parijs als Brussel, maar dat is niet bewezen."

Oussama Atar is een IS-strijder van het eerste uur, meldt het Belgische Nieuwsblad. Hij is in 2003 door de Amerikanen betrapt op wapensmokkel in Irak. Hij belandde in de gevangenis, waar hij zijn cel negen jaar deelde met IS-oprichter Abu Bakr Al-Bagdadi.

De Belg van Marokkaanse afkomst is daarnaast een neef van de broertjes El Bakraoui, die zich opbliezen in Brussel. En hij is een neef van twee mannen die tijdens het EK opgepakt zijn, omdat ze een aanslag beraamden op een plek waar voetbal gekeken zou worden in Brussel.

Bij de huiszoekingen in en om Brussel zijn deze week volgens het Nieuwsblad de moeder en de zus van Atar opgepakt, samen met een andere man. Zij zijn dezelfde avond nog vrijgelaten. Onduidelijk is of ze nog ergens van worden verdacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl