Agenten bij het zomercarnaval in Rotterdam
NOS Nieuws

'Politie Rotterdam maakt meeste werk van integriteitsonderzoek'

Tussen de politie-eenheden bestaan grote verschillen bij de handhaving van de integriteit van het eigen personeel. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat de politie-eenheid Rotterdam daar het meeste werk van maakt. In 2015 liepen bij dit korps 300 onderzoeken naar mogelijke integriteitsschendingen. Bij de ongeveer even grote korpsen in Den Haag en Amsterdam waren dat er respectievelijk 95 en 67.

Omdat er in Rotterdam veel onderzoeken lopen, komen er ook meer zaken aan het licht en legt het korps in vergelijking met andere korpsen ook meer straffen op. In de periode 2012-2015 werden in Rotterdam 106 politiemensen ontslagen, in Den Haag waren dat er 62, in Amsterdam 43.

NOS-verslaggever Robert Bas bevestigt dat integriteitshandhaving in Rotterdam prioriteit heeft. "Elke klacht over de politie van elke burger wordt opgepakt", zegt hij.

Spotlights

Trouw schrijft dat het korps ook zelf een onderzoek kan beginnen, bijvoorbeeld als een agent onder invloed achter het stuur zat. "Werken bij de politie is 24 uur in de spotlights staan", zegt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw in dezelfde krant. "Je moet 24 uur per dag bewust zijn dat je politieagent bent, dus ook in je vrije tijd."

Opvallend in het onderzoek is dat vorig jaar het aantal integriteitsonderzoeken bij de politie-eenheid Oost-Nederland fors steeg, van 117 naar 173.

Het is voor het eerst dat dit soort cijfers van de verschillende korpsen met elkaar kunnen worden vergeleken. Trouw deed daarvoor een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl