NOS Nieuws

IS verliest Syrisch knooppunt Manbij aan Koerden

Koerdische en Arabische milities hebben met Amerikaanse luchtsteun alle IS-strijders verjaagd uit de Noord-Syrische stad Manbij, melden Koerdische media. De overwinnaars doorzoeken de stad op explosieven en mijnen, die IS mogelijk heeft achtergelaten.

Op Twitter verschijnen foto's van opgetogen militairen in vrijwel verlaten straten, naar verluidt in Manbij.

Aanvoerroute

De strijd om de stad heeft meer dan twee maanden geduurd. IS verdedigde de stad verbeten, vanwege het strategische belang; Manbij ligt langs de aanvoerroute vanuit Turkije naar Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Gedurende het offensief zijn tientallen burgers van Manbij omgekomen bij Amerikaanse luchtaanvallen. Volgens de Koerden gebruikten IS-strijders burgers als menselijk schild.

Het Observatorium voor de Mensenrechten, een Syrië-monitor die werkt vanuit Londen, meldt dat eerder vandaag een colonne van zo'n 500 auto's met IS-strijders en burgers uit Manbij is vertrokken. Ze reden in de richting van Jarablus, een door IS bezette plaats bij de Turkse grens. Het observatorium suggereert dat de Koerden met IS afspraken hebben gemaakt over een vrijgeleide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl