Dijsselbloem: ongelijke koopkracht vergt forse reparatie
De koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden moet volgend jaar verbeteren. Dat zei minister Dijsselbloem na afloop van de ministerraad. Zij mogen niet "op de nul blijven", vindt hij, omdat het verschil met werkenden dan te groot wordt.
Hoeveel financiële ruimte er is, wil Dijsselbloem niet zeggen. "Dat gaan we nu uitrekenen en bekijken, en op Prinsjesdag wordt meer bekend".
Naar verwachting is er meer dan 800 miljoen euro nodig. Dat bedrag werd vorig jaar voor de koopkrachtreparatie van ouderen uitgetrokken.
Voorzichtiger
Premier Rutte zei het later op zijn persconferentie net even anders: "Als voorman van het kabinet druk ik mij nog iets voorzichtiger uit. Zoals ik in mei al heb gezegd is het een streven van het kabinet om de ouderen te compenseren. Het is geen garantie."
Eerder deze week meldde het CPB dat vooral de koopkracht van ouderen en mensen met een uitkering volgend jaar onder druk komt te staan. De PvdA liet weten dat de koopkrachtcijfers van het CPB "niet de uitkomst kunnen zijn op Prinsjesdag". Ook D66 vindt het niet aanvaardbaar dat ouderen onevenredig hard worden getroffen.
PvdA-minister Dijsselbloem is het daarmee eens. "Daar gaat nu het politieke debat over, de ongelijkheid moet niet verder toenemen. Dat vergt dus een forse reparatie."
Brexit
Het CPB zei deze week dat de onzekerheid die de brexit met zich meebrengt een rem zet op de groei van de Nederlandse economie: mensen besteden minder geld en bedrijven investeren minder. De daling van de werkloosheid stagneert volgend jaar.
Dijsselbloem vindt de correctie die het CPB hanteert groot en denkt dat het meer kan meevallen dan nu lijkt. "Maar goed, er is maar één scheidsrechter en dat is het CPB en die respecteren we".