Selahattin Demirtas, leider van de HDP-partij in Turkije
NOS Nieuws

Oppositieleider Turkije aangeklaagd, arrestatiebevel tegen Hakan Sükür

De Turkse justitie heeft een aanklacht voorbereid tegen oppositieleider Demirtas. Hij wordt verdacht van het verspreiden van terroristische propaganda, melden Turkse media.

Selahattin Demirtaş is de leider van de pro-Koerdische partij HDP. Veel leden van die partij vrezen vervolging sinds in mei de onschendbaarheid van parlementariërs werd opgeheven. President Erdogan ziet de HDP als een spreekbuis van de PKK en kreeg door het opheffen van de immuniteit meer mogelijkheden om de politici aan te pakken.

Sükür

Ook heeft Turkije een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-voetballer Hakan Sükür wegens mogelijke betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep. Het Turkse staatspersbureau zegt dat hij wordt gezien als een van de initiatiefnemers van de couppoging.

Ook verdenken de aanklagers Sükür ervan dat hij lid is van de Hizmet-beweging van geestelijke Gülen, die ze als een gewapende terreurgroep zien.

Begin dit jaar werd Sükür al aangeklaagd wegens het beledigen van president Erdogan. Er werd toen vier jaar cel tegen hem geëist.

Vader

Turkse media melden dat de vader van Sükür is opgepakt. De politie zou ook zijn huis in de provincie Sakarya hebben doorzocht. Waarvan de vader van de oud-voetballer verdacht wordt, is onduidelijk.

Sükür speelde 112 interlands voor Turkije. Hij maakte na zijn loopbaan als voetballer carrière in de politiek en zat een aantal jaar voor de AK-partij in het parlement. Hij brak met de partij toen het tot een botsing kwam met de Gülen-beweging, waar Sükür aanhanger van zou zijn. Sindsdien zou Sükür net als Gülen in de Verenigde Staten wonen.

Sükür met de Belgische oud-keeper Jean Marie Pfaff in 2014
Sükür in duel met de Belgische voetballer Valgaeren tijdens Euro 2000

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl