Bomaanslag van 11 augustus in Hua Hin
NOS Nieuws

'Normaal is dit een heel vreedzaam Thais plaatsje'

Vakantiegangers in de Thaise badplaats Hua Hin zoeken een veilig heenkomen, nu daar voor de tweede dag op een rij bomaanslagen zijn gepleegd. Een van die toeristen is de Nederlander Pieter Lucassen, die geregeld in de badplaats komt. "Het is beangstigend, want normaal is het een heel vreedzaam plaatsje."

Lucassen was gisteravond op een verjaardagsfeest toen op korte afstand de eerste bom ontplofte. "Van paniek was geen sprake, omdat nog niemand wist wat er precies aan de hand was. Een paar mensen gingen kijken en na een minuut of tien ontplofte weer een bom. Toen was er wel veel paniek. Ik heb daarna nog een Nederlander gesproken die licht gewond was geraakt."

Balkon

Bij de explosie van gisteravond in Hua Hin kwam een vrouw om het leven. Vanochtend ontploften weer een paar bommen in de badplaats en daarbij kwam ook iemand om. "Een van de bommen ontplofte bij de ingang van een tempel waar een gebedsdienst aan de gang was", zegt Lucassen. "Ik hoorde de knal toen ik op het balkon zat."

Een van de plekken in Hua Hin waar een bom ontplofte

In de straten van Hua Hin lopen nu veel militairen en politieagenten. Winkels zijn dicht. Lucassen heeft het wel even gehad met Hua Hin, ook omdat er in de buurt van zijn hotel nog niet ontplofte bommen zijn gevonden. "Wij gaan nu naar Bangkok. Maar het is afwachten, want ook dat schijnt gevoelig te liggen."

De in Badhoevedorp geboren Bjorn Bosveld woont al vier jaar als expat in Hua Hin. "Er zijn wel vaker aanslagen gepleegd in Thailand, maar nog nooit gericht op toeristen. Dat brengt de terreur nu wel heel dichtbij."

Nederlander Bjorn Bosveld die in Hua Hin woont

Hij was gisteravond met een aantal Nederlanders aan het poolen in een bar toen de eerste bommen ontploften. De kroeg ligt ongeveer twee kilometer van de explosies vandaan. "We hoorden geen knal, maar kregen het via via al snel mee. Op internet was er toen nog geen bericht van te vinden." Geen van zijn vrienden of bekenden raakte gewond.

'Soort van angst'

Inmiddels zijn de straten van de badplaats verlaten, zegt Bosveld. Mensen geven massaal gehoord aan de oproep van politie om binnen te blijven. Hij woont zelf vlak bij een winkelcentrum en dat is niet geruststellend. "Dat is zo'n plek die ideaal is als doelwit. Daar krijg je wel een soort van angst van."

Met andere expats heeft Bosveld het geregeld over de aanslagen in Europa. "Nu zie je dat het overal kan gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl