Nederlanders gaven het afgelopen kwartaal meer geld uit in de horeca.
NOS Nieuws

Economie groeit harder dan verwacht

De Nederlandse economie is voor het negende kwartaal op rij gegroeid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei was in het tweede kwartaal 0,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Ook in het eerste kwartaal groeide de economie met 0,6 procent.

De economie groeide vooral door hogere uitgaven van bedrijven en consumenten. Ook nam de export toe. Economen waren gemiddeld uitgegaan van een groei van 0,4 procent.

Nederlanders gaven opnieuw meer uit dan in het eerste kwartaal. Ze besteedden meer in de horeca en kochten meer kleding en elektrische apparaten.

Bedrijven gaven meer geld uit aan vliegtuigen, vrachtwagens en opleggers. Ook de export groeide, vooral van transport- en voedingsmiddelen. De bouw was opnieuw een van de sectoren die er positief uitsprongen. Er werden veel woningen bijgebouwd, wat bijdroeg aan de economische groei.

Meer vaste banen

Het afgelopen kwartaal gingen meer mensen aan het werk. De werkloosheid daalde van 6,5 naar 6,3 procent, vooral doordat bedrijven meer uitzendkrachten inhuurden. Sinds het eerste kwartaal van 2014 zijn er bijna 230.000 banen bijgekomen.

Het aantal zelfstandigen daalde licht, terwijl dit aantal de afgelopen jaren juist alleen maar toenam. Voor het eerst sinds 2009 steeg het aantal vaste banen.

In Duitsland kwam de groei het afgelopen kwartaal uit op 0,4 procent, in Italie en Frankrijk stokte de groei op 0,0 procent.

Vooruitzichten minder gunstig

De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn wat minder gunstig. Eerder deze week stelde het Centraal Planbureau (CPB) de verwachting voor de economische groei naar beneden bij als gevolg van de brexit. Het CPB verwacht nu een groei van 1,7 procent, nadat het planbureau in juni nog rekende op een groei van 1,9 procent. Volgend jaar valt de groei met 1,6 procent 0,5 procentpunt lager uit dan het CPB eerder verwachtte.

Minister Kamp noemt de nieuwste cijfers positief en spreekt van een "beweging in de goede richting". "Er zijn banen bij, het gaat goed met de investeringen, het beeld is positief." Maar Kamp waarschuwt ook voor te veel optimisme. "Er zijn veel onzekerheden in de wereld, er zijn de effecten van de brexit. Voor nu kunnen we vaststellen dat er positieve ontwikkelingen zijn. Het is nu de kunst voor het kabinet om dat ook in het laatste jaar vast te houden".

Kamp: positieve cijfers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl