NOS Nieuws

Opnieuw doden bij bomaanslagen in Thaise toeristenoorden

Beelden van na de aanslagen in Thalland

Voor de tweede dag op rij zijn er bomaanslagen geweest in toeristenoorden in het zuiden van Thailand. In totaal zijn er vier doden gevallen. Er zijn zo'n 35 gewonden, onder wie vier Nederlanders.

Australië heeft zijn toeristen gewaarschuwd "uitermate voorzichtig" te zijn en rekening te houden met meer aanslagen in heel Thailand.

Koninklijk oord

Net als gisteren viel er een dode in Hua Hin, een luxe toeristenoord waar ook de koninklijke familie vaak verblijft. Gisteren kwam de uitbaatster van een eetstalletje in Hua Hin om het leven nadat twee bommen waren ontploft die in plantenbakken waren verstopt.

Daarnaast ontploften bommen in de badplaats Patong op het eiland Phuket en in Phang Nga, ten noorden van Phuket, waar een dode viel.

De drie toeristenoorden liggen ver van het conflictgebied in het uiterste zuiden van Thailand, waar al jaren een gewelddadige opstand van moslimrebellen woedt. Daar viel vandaag ook weer een dode bij een aanslag.

Het gaat om dubbele bomaanslagen, waarbij met een tussenperiode van een klein half uur twee bommen tot ontploffing worden gebracht.

Daders

Het is nog niet duidelijk wie achter de aanslagen zitten. De politie spreekt van lokale incidenten en zegt dat ze in elk geval niets te maken hebben met "internationaal terrorisme". Dat sluit niet uit dat het te maken kan hebben met de opstand in het zuiden van Thailand.

De premier van Thailand zegt dat het mensen zijn die schade willen veroorzaken, en chaos en verwarring willen stichten. Hij houdt er rekening mee dat er een politiek motief kan zijn. Zo zouden de daders mensen kunnen zijn die het niet eens zijn met het referendum van afgelopen zondag over een nieuwe grondwet", zei correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl