NOS Nieuws

Artsen: medisch beroepsgeheim niet buitenspel zetten bij dreiging

Het medisch beroepsgeheim moet niet worden versoepeld, vindt artsenfederatie KNMG. De vereniging reageert op een plan van de CDU in Duitsland. De partij wil dat artsen verplicht worden om actie te ondernemen als ze vermoeden dat iemand plannen heeft voor een aanslag of een ander misdrijf wil plegen.

De KNMG ziet weinig in zo'n verplichting. De dokter wordt volgens de artsenfederatie dan namelijk een verlengstuk van justitie. Bovendien is het beroepsgeheim van de arts te belangrijk. "De wetenschap dat artsen vertrouwelijk omgaan met de patiënteninformatie is de ultieme waarborg dat mensen, bijvoorbeeld met psychische problemen, zich vrij voelen zich tot een arts te wenden."

Zonder beroepsgeheim vertellen de patiënten de arts misschien niet alles. En dat is onwenselijk en gevaarlijk, schrijft de KNMG in een artikel op zijn website.

Maatschappelijke plicht

Artsen worstelen volgens de KNMG nogal eens met de vraag wat ze moeten doen met een patiënt die zich vreemd gedraagt. Ze voelen de maatschappelijke plicht om de politie te attenderen op mogelijke risico's. Maar in de meeste gevallen moeten ze hun mond houden, vindt de artsenfederatie.

Ze mogen bijvoorbeeld niet per definitie naar de politie stappen als een patiënt blijk geeft van gewelddadige ideeën, ook niet als er een reële dreiging bestaat voor anderen. Als een patiënt zegt dat hij van plan is zich in het buitenland aan te sluiten bij een gewelddadige organisatie is dat voor de KNMG eveneens onvoldoende reden om het beroepsgeheim te schenden. "Dat is hooguit anders als de betrokkene dreigt kinderen of anderen tegen hun zin daarnaartoe te ontvoeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl