Militairen, vermoedelijk uit Rusland, in de buurt van Simferopol op de Krim
NOS Nieuws

De spanning is weer terug bij de grens van Oekraïne en Rusland

Het was een tijdje rustig bij de grens van Oekraïne en Rusland, maar de spanning is daar weer helemaal terug. Oekraïne heeft zijn troepen in Oost-Oekraïne en aan de grens met de Krim in hoogste staat van paraatheid gebracht, nadat Rusland zijn troepen had samengetrokken op de Krim.

Directe aanleiding daarvoor was een bericht van de Russische geheime dienst FSB, gisteren, dat een Oekraïense aanslag op de Krim was voorkomen. De Oekraïense president Porosjenko ontkende in alle toonaarden dat zijn land een aanslag plande.

Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid is er inderdaad een kleine kans dat Oekraïne een aanslag wilde plegen op de Krim. "Door een dergelijke aanslag ontstaat er een gigantisch risico op oorlog en die oorlog wint Oekraïne niet", zegt Godfroid. "De aanslag zou wel door vechtende milities in Oost-Oekraïne kunnen zijn gepleegd, maar die hebben dat dan niet in opdracht van Oekraïne gedaan."

Verzonnen?

Ook kan Poetin de verijdelde aanslag hebben verzonnen. "Misschien heeft hij gezien dat de Verenigde Staten druk zijn met hun verkiezingen, dat Groot-Brittannië vooral bezig is met de brexit en wilde hij dit voor de Russische parlementsverkiezingen als groter plan doorvoeren." Maar dat is speculeren, zegt Godfroid. "We weten gewoon niet zeker wie de waarheid vertelt."

De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne denkt er in ieder geval het zijne van. Op Twitter zei hij: "Rusland heeft in het verleden geregeld valse beschuldigingen tegen Oekraïne geuit om de aandacht af te leiden van eigen illegale acties".

Het feit is dat de gemoederen bij de grens hoog oplopen en dat de toon van onderlinge gesprekken steeds drukkender wordt. "De oorlog van woorden kan escaleren in een gewapend conflict", denkt Godfroid.

Intussen bemoeien zich ook buitenlandse partijen met de kwestie. Zij proberen de boel te sussen.

"We staan met Oekraïne en Rusland in contact en hebben onze zorgen over de recente ontwikkelingen geuit", twitterde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We roepen op om verdere stappen te ondernemen om een escalatie te voorkomen."

Ook Washington is bezorgd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken daar zegt: "We zijn ervan overtuigd dat alles voor een escalatie kan zorgen in een al zeer gespannen en gevaarlijke situatie."

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad vergadert vanavond over de kwestie. Maar dat heeft niet veel zin, zegt Godfroid. "Die bespreking kan niet veel betekenen. Ze gaan waarschijnlijk alleen beide partijen oproepen om het hoofd koel te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl