Politie op straat na de aanslag in München in juli
NOS Nieuws

Duitsland wil jihadisten Duitse nationaliteit afpakken

Duitsland wil het mogelijk maken om de Duitse nationaliteit af te pakken van jihadisten die op trainingskamp zijn gegaan in het buitenland. Het gaat om jihadisten met een dubbele nationaliteit. In Frankrijk en Nederland is dit al beleid.

Het is een van de anti-terreurmaatregelen die minister De Maizière van Binnenlandse Zaken bekendmaakte op een persconferentie. Hij wil ook dat het makkelijker wordt om potentiële terroristen in asielzoekerscentra het land uit te zetten.

Gezichtsherkenning

Verder zei hij dat Duitsland meer politie nodig heeft met een betere, modernere uitrusting. Zo moeten veiligheidsdiensten gezichtsherkenningssoftware krijgen. Ook komen er internetrechercheurs die op het zogenoemde 'darknet' undercoveroperaties uitvoeren.

Jeroen Wollaars over de maatregelen

Duitsland neemt de extra maatregelen na een reeks aanslagen. "Ons land zal het geweld niet met haat beantwoorden. Dat zullen we terroristen niet gunnen", zei de minister. Hij erkende dat Duitsland de terreur niet alleen de baas kan en pleitte daarom voor een Europees centrum voor preventie en de-radicalisering.

Gisteren lekte al een deel van de anti-terreurmaatregelen uit. Lang niet alle ideeën die op straat kwamen te liggen worden ingevoerd. Zo liet De Maizière weten dat hij niet veel voelt voor een boerkaverbod.

Ook van een beperking van medisch beroepsgeheim komt het niet direct. De Maizière wil dat artsen die horen dat een patiënt plannen heeft voor een misdrijf, de mogelijkheid krijgen de autoriteiten in te lichten. De minister voert het niet meteen in; hij wil het plan nog met de vereniging voor artsen bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl