CPB: Nederland dreigt leidende ICT-positie te verliezen
Nederland dreigt zijn leidende positie op ICT-gebied te verliezen. Met die waarschuwing komt het Centraal Planbureau. De overheid reageert volgens het CPB vaak te laat op technologische ontwikkelingen zoals robots, zelfsturende auto's en snel groeiende internetondernemingen als Uber en Airbnb.
Als Nederland zijn positie wil behouden, dan moet de overheid bevorderen dat bedrijven makkelijk kunnen vernieuwen en ondernemen, schrijft het CPB in een rapport.
Flexibel
Grote internetbedrijven willen dat Nederland zich flexibel opstelt. Zeker als het voor bedrijven duur is om met ontwikkelingen mee te gaan, is het zaak om op tijd met nieuw beleid te komen.
Ook kan de overheid bij technische ontwikkelingen zelf experimenten mogelijk maken om het bedrijfsleven verder te helpen. Bij de ontwikkeling van de zelfrijdende auto doet de overheid dat al.
Kroes
Voormalige ICT-eurocommissaris Neelie Kroes zegt in het AD dat ze het eens is met de kritiek van het CPB: "Nu kijken de overheid en de politiek niet genoeg naar de toekomst. Je moet de moed hebben om over grenzen heen te kijken bij een razendsnel veranderende wereld, en niet meer risicomijdend zijn."
De huidige adviseur van taxibedrijf Uber noemt Canada als voorbeeld van een land dat ICT-beleid een hoge prioriteit geeft. "Wij bepalen het tempo niet, we moeten mee. En vooruitgang biedt grote voordelen: iedere burger heeft daar profijt van."
De totale ICT-uitgaven in Nederland liggen rond de 45 miljard euro per jaar. In de top tien van grootste bedrijven in de wereld staan vijf ICT-bedrijven.