Rijtjeswoningen in Amersfoort-Vathorst

Na zes jaar stijgt de WOZ-waarde weer

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is voor het eerst sinds 2010 weer gestegen. Op 1 januari was de gemiddelde waarde 1,5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS.

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen was op 1 januari 209.000 euro. In 2010 was dit nog 242.000 euro. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken, zoals een woning of een bedrijfspand.

Een hogere WOZ-waarde betekent doorgaans hogere lasten voor huiseigenaren. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen vast te stellen. Zo wordt in de belastingaangifte de waarde van het eigen huis bepaald door de WOZ-waarde en bepaalt dit bedrag ook hoeveel huiseigenaren aan het waterschap betalen.

De cijfers per provincie ten opzichte van 2015

De hogere WOZ-waarde komt door de aantrekkende huizenmarkt en stijgende huizenprijzen. De hogere huizenprijzen zijn aan de andere kant wel goed voor huiseigenaren met een 'onder-water-hypotheek', waarbij de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis, of voor mensen die hun huis willen verkopen.

Huizen in Utrecht het meest waard

In Amsterdam steeg de woningwaarde het hardst: 9 procent in 2015. In Elburg, Gelderland, daalde de gemiddelde WOZ-waarde juist met ruim 9 procent. Huizen zijn in de provincie Utrecht gemiddeld het meest waard, 243.000 euro, gevolgd door woningen in Noord-Holland en Noord-Brabant. De provincie Groningen heeft met gemiddeld 155.000 euro per woning de laagste WOZ-waarde.

De ontwikkelingen van de WOZ-waarde en de huizenprijzen lopen niet synchroon. De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente op basis van het voorgaande jaar en bij de waardebepaling worden alle woningen in de woningvoorraad meegenomen, dus ook huurwoningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl