Het hoofdkwartier van de Russische Veiligheidsdienst FSB
NOS Nieuws

Rusland: Oekraïense aanslag op Krim verijdeld

Rusland beschuldigt Oekraïne van het beramen van aanslagen op de Krim, het schiereiland dat twee jaar geleden door Rusland is geannexeerd. De Russische geheime dienst FSB zegt dat er aanslagen zijn voorkomen. Bij confrontaties met mogelijke daders zouden een FSB-agent en een Russische militair om het leven zijn gekomen.

President Poetin heeft onmiddellijk gereageerd en gezegd dat Oekraïne terreur boven vrede stelt. Hij noemde de plannen "stom" en "crimineel". Ook vroeg de president zich hardop af wat voor zin het nog heeft om met Frankrijk en Duitsland over vrede in Oekraïne te praten.

Oekraïne ontkent iedere betrokkenheid bij eventuele plannen voor aanslagen. Minister Poltorak van Defensie spreekt van een Russische provocatie.

Het dodelijke incident zou afgelopen weekend al zijn geweest. Volgens de FSB probeerden drie Oekraïense speciale eenheden de grens met de Krim over te steken. Russische troepen zouden dat hebben voorkomen.

De geheime dienst zegt dat de Oekraïners zware munitie, mijnen, granaten en speciale wapens bij zich hadden. De mensen die zijn opgepakt, zouden hebben bekend. Het doel van de vermeende aanslagplegers zou "belangrijke infrastructuur" op de Krim zijn geweest.

Vraagtekens

NOS-correspondent David Jan Godfroid in Moskou plaatst vraagtekens bij het verhaal van de FSB. Volgens hem is het opmerkelijk dat het verhaal nu pas naar buiten wordt gebracht.

"Dit zou een breuk zijn met wat Oekraïne eerder gedaan heeft", zegt Godfroid. "Het is ook een beetje tegen elkaar opbieden." Vorige week hielden de Oekraïners mensen aan die aanslagen op spoorlijnen zouden hebben willen plegen.

Oorlog

In het oosten van Oekraïne wordt de laatste tijd weer meer gevochten, waarbij ook slachtoffers vallen. "De beschuldiging past wel bij Ruslands houding. Ze willen de boel verder onder druk zetten", zegt Godfroid. "Rusland kan dit in het ergste geval aangrijpen om een militaire actie op poten te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl