NOS Nieuws

NAVO: lidmaatschap Turkije staat niet ter discussie

De NAVO beschouwt Turkije nog altijd als een volwaardig lid. Het militaire bondgenootschap reageert op "speculatieve berichten in de media" over het standpunt van de NAVO met betrekking tot het lidmaatschap van Turkije en de couppoging. "Het NAVO-lidmaatschap van Turkije staat niet ter discussie", schrijft de verdragsorganisatie in een verklaring.

De NAVO noemt Turkije een gewaardeerde bondgenoot die substantiële bijdragen levert. "De NAVO rekent op de bijdragen van Turkije, en Turkije kan rekenen op de solidariteit en steun van de NAVO." De verdragsorganisatie schrijft ook de couppoging in Turkije vanaf dag één al te hebben veroordeeld.

Gisteren spraken de Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin met elkaar in Rusland. Na een lange periode van diplomatieke spanningen, hebben de twee leiders gisteren de banden weer aangehaald.

Eigen schuld

De spanningen tussen de NAVO en Rusland zijn hoog. Beide houden geregeld oefeningen in de grensgebieden. De NAVO heeft onlangs nog vier bataljons naar Oost-Europese landen gestuurd, die zich bedreigd voelen door Rusland.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat de ontmoeting van Poetin en Erdogan een signaal is voor het westen. Hij zei dat de EU in de reactie op de Turkse coupe serieuze fouten maakt. Door die reactie is volgens hem de steun onder de Turkse bevolking voor EU-lidmaatschap gedaald. De minister zei dat het de eigen schuld is wanneer het Westen Turkije "verliest".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl