NOS NieuwsAangepast

VS gebruikt Nederland als gidsland

Nederland is voor de VS internationaal een belangrijke partner. Waar we onszelf misschien nog wel eens wegcijferen als een kleine speler in de internationale betrekkingen, zien de Amerikanen ons als een belangrijk gidsland, dat andere landen kan overhalen tot het Amerikaanse standpunt. Dat blijkt uit het diplomatieke berichtenverkeer dat via WikiLeaks in handen is gekomen van de NOS.

De Amerikanen zien ons als de voorhoede van hun bondgenoten. Overal in de wereld zijn Nederlanders met zaken bezig die de Amerikanen ook belangrijk vinden, en daar profiteren zij van. "De Nederlandse reputatie, geloofwaardigheid en kundigheid maken hen effectieve leiders in veel regio's en bij veel belangrijke onderwerpen", schrijft ambassadeur Sobel in 2005.

Zo noemt ambassadeur Sobel ons "een belangrijk trans-Atlantisch anker in Europa" en de "go-to guys" voor een probleem tussen de Navo en de Europese Unie".

Klein maar nuttig

Ook bij het conflict in het Midden-Oosten kan Nederland een belangrijke rol spelen, meende Sobel, omdat ons land als neutraal gezien wordt. "Wat bijna uniek is in Europa, is dat ze een sterke bondgenoot zijn voor Israël, maar ook vertrouwd worden door de Arabieren."

Oud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken herinnert zich de Amerikaanse belangstelling. "Nederland is een neutraal land. Een klein land, niet gevaarlijk, maar wel nuttig. Voor de Amerikanen is het dus heel nuttig om ons land als bruggehoofd te gebruiken om bepaalde boodschappen uit te dragen."

Overtuigen

Ook de zeer diverse Nederlandse participatie in allerlei internationale vredesoperaties zien de Amerikanen als een troef. Nederland wordt een "multiplier-effect" toegeschreven bij missies: als wij gaan, willen anderen ook wel. Zo maakte de Nederlandse missie in Irak het politiek acceptabel voor Japan om te gaan helpen in het land.

Overigens is de Nederlandse bereidwilligheid mee te werken zeker niet vanzelfsprekend, vond Sobel. "Het kost moeite de Nederlanders te verleiden in de spotlight te stappen."

"Sleutel voor een effectieve inzet van Nederland is hen vroeg te betrekken bij hoog overleg", adviseerde Sobel. Als dat lukt, biedt Nederland een "goede bodem voor initiatieven die anderen misschien in eerste instantie slechts schoorvoetend willen omarmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl