Malariamug

Nederlandse onderzoekers: doorbraak met malariamuggenval

Het is een doorbraak in de strijd tegen malaria, denken onderzoekers van de Wageningen University. Samen met Keniaanse en Zwitserse wetenschappelijke instituten hebben ze een geurval ontwikkeld om malariamuggen te vangen voordat ze kunnen toeslaan. Een proef met de val in Kenia is veelbelovend.

De onderzoekers hebben hun bevindingen vandaag gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

In de nieuwe lokval zit geen gif, maar een geurstof die net zo ruikt als mensen. Daardoor worden de muggen aangetrokken, zegt Willem Takken van de Wageningen University. "Een mug denkt: ik moet die val in want dan kom ik bij een mens terecht. Zo vangen we elke dag een deel van die muggenpopulatie weg."

Uiteindelijk willen we malaria volledig uitroeien en dat op een milieuvriendelijke en duurzame manier.

Willem Takken, Wageningen Universiteit

De onderzoekers testten de val op het Keniaanse eiland Rusinga in het Victoriameer. Takken: "Er wonen op het eiland 25.000 mensen. Die hebben wij in twee jaar tijd zes keer allemaal onderzocht om te zien of ze wel of geen malaria hadden."

Het apparaat, dat de onderzoekers de 'Suna-val' noemen, bleek zeer succesvol. In anderhalf jaar tijd zagen de wetenschappers de populatie malariamuggen op het eiland met 70 procent afnemen. Het aantal mensen met een malaria-infectie liep met ruim 50 procent terug.

Onderzoeksleider Willem Takken: populatie malariamuggen met 70 procent afgenomen

"Uiteindelijk willen we malaria volledig uitroeien en dat op een milieuvriendelijke en duurzame manier", zegt Takken. De val werkt op zonnepanelen, die niet alleen het apparaat van stroom voorzien maar ook elektriciteit leveren voor lampen en opladers van mobiele telefoons.

Afrika kan de hulp in de strijd tegen malaria goed gebruiken. Iedere minuut sterft er een kind door de ziekte. Ieder jaar gaat er 12 miljard dollar verloren aan gezondheidszorg en gederfde inkomsten in de landbouw.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil malaria uit de wereld hebben in 2030. Wellicht kan de vinding van de Wageningen University ook helpen bij de bestrijding van knokkelkoorts en het Zika-virus. De muggen die deze ziekten overdragen, worden door dezelfde geurstoffen aangetrokken als malariamuggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl