In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Hersenonderzoek naar hallucinaties op festival Lowlands

Het UMC Utrecht doet tijdens de komende editie van festival Lowlands hersenonderzoek onder bezoekers. De onderzoekers willen te weten komen welke rol slaaptekort speelt bij hallucinaties.

"We hebben allemaal weleens kleine dingen die niet kloppen, maar die corrigeren we meestal direct. Dus je ziet bijvoorbeeld iets en dan kijk je nog een keer goed en dan blijkt het toch niet zo te zijn", zegt onderzoeksleider Iris Sommer tegen RTV Utrecht. "Dit soort vergissingen in je brein, zijn eigenlijk een vorm van hallucineren."

De een is daar gevoeliger voor dan de ander. Het hersencentrum in Utrecht behandelt patiënten die er erg gevoelig voor zijn, maar de beschikbare behandelingen veroorzaken bijwerkingen. Om die te verbeteren moet er onderzoek verricht worden onder mensen die er geen of weinig last van hebben. Door 'gezonde hersenen' te bekijken hopen de onderzoekers ook te achterhalen waarom de een er gevoeliger voor is dan de ander.

Lowlands

"We doen dit op Lowlands omdat dit festival drie dagen duurt. Het gaat daar dag en nacht door en daarom is het een fantastische plek omdat mensen weinig slapen", zegt Sommer. Voor en na een lange nacht wordt van bezoekers de reactiesnelheid gemeten en worden er filmpjes gemaakt van de hersenen.

Vorig jaar werd er voor het eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan op het festivalterrein van Lowlands. Toen werd onder meer flirtgedrag onderzocht en deed het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dna-testen onder festivalbezoekers om meer inzicht te krijgen in sporenonderzoek.

Advertentie via Ster.nl