NOS Nieuws

VGZ kiest voor goedkoper diabetesmedicijn

Zorgverzekeraar VGZ wil dat nieuwe suikerpatiënten vanaf volgende maand een goedkoper diabetesmedicijn gaan gebruiken. Nu wordt vaak het insulinemiddel Lantus voorgeschreven en dat zal vervangen worden door het goedkopere Abasaglar.

Volgens VGZ kan daarmee vele miljoenen euro's bespaard worden. Dat geld komt direct bij de patiënten terug, zegt de zorgverzekeraar.

Suikerpatiënten moeten voor het oude middel hun hele eigen risico aanspreken omdat ze voor Lantus 100 euro per kwartaal moeten betalen. Abasaglar wordt helemaal vergoed zonder gebruik van het eigen risico, zegt VGZ.

De zorgverzekeraar bekijkt of in de toekomst ook huidige suikerpatiënten kunnen overstappen op de goedkope insulinevariant.

Het besluit is in goed overleg met de Diabetes Vereniging Nederland genomen, zegt VGZ. Volgens de zorgverzekeraar zijn de verzekeraars jaarlijks 55 miljoen euro kwijt aan het geneesmiddel Lantus.

Biologisch

De Diabetes Vereniging Nederland zegt dat de verschillen tussen Lantus en Abasaglar uiterst klein zijn.

Beide geneesmiddelen zijn op biologische basis gemaakt. De stoffen worden geproduceerd door micro-organismen zoals gist of bacteriën. "De ene producent heeft een andere bacteriestam dan de ander gebruikt om het medicijn te maken. Maar de stof die de micro-organismen produceren is eigenlijk gelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl