Politie-onderzoek na de aanslag in Garland
NOS Nieuws

'FBI wist van geplande aanslag cartoon-expositie Texas'

De FBI wist al voor de schietpartij bij een expositie met Mohammed-cartoons in Texas vorig jaar dat er een aanslag ophanden was. Een FBI-agent die undercover was heeft daarover contact gehad met de terroristen.

Op 3 mei 2015 was er een schietpartij bij een bijeenkomst in Garland, een voorstad van Dallas. Twee mannen openden het vuur op een politieagent. De agent raakte lichtgewond, de daders werden doodgeschoten.

PVV-leider Wilders, die een spreker was op de bijeenkomst, was toen net vertrokken.

Uit documenten (.pdf) die nu zijn vrijgegeven voor een andere rechtszaak blijkt dat de FBI al voor de aanslag contact had met een van de terroristen. Sterker nog: de FBI-agent stuurde een week voor de aanslag een berichtje met "scheur Texas uit elkaar" naar de terrorist. Als antwoord kreeg hij: "Je weet wat er gebeurde in Parijs...". Hij verwees daarmee naar de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

In Amerikaanse media is ophef ontstaan over de zaak. Journalisten vragen zich af of de terroristen niet zijn opgehitst door de FBI-medewerker. In de documenten is verder te zien dat de terroristen vlak voor de aanslag informatie vragen aan de FBI-agent, die ook bij de expositie aanwezig is. Ze vragen hem onder meer hoe de beveiliging is. Hoe de agent daarop antwoordt, is niet te lezen in de documenten.

Kamervragen PVV

De naam van Geert Wilders komt niet voor in de rechtbankdocumenten. De PVV wil van premier Rutte weten of de Nederlandse autoriteiten van de plannen op de hoogte zijn gebracht, aangezien de Amerikanen wel wisten dat Wilders aanwezig zou zijn en dat hij al jarenlang zwaar beveiligd wordt.

De PVV wil verder van de regering weten of die de Amerikaanse autoriteiten om opheldering gaat vragen over het incident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl