Agenten in Charleroi
NOS Nieuws

Belgische minister sceptisch over IS-claim Charleroi

De Belgische minister Jambon van Binnenlandse Zaken betwijfelt of de man die zaterdag in Charleroi twee agenten neerstak, daadwerkelijk is aangestuurd door Islamitische Staat. De terreurgroep heeft de aanslag op de agenten opgeëist, maar Jambon vindt dat niet per se overtuigend. "Het is tamelijk makkelijk om een aanslag op te eisen", zegt hij tegen de Belgische omroep VRT.

Volgens Jambon worden mogelijke banden van de dader met IS nu onderzocht. "We zien stelselmatig dat wanneer iemand een solitaire daad pleegt, IS die aanval enkele dagen later opeist", zegt Jambon. "We weten niet of dit echt is aangestuurd door IS, of dat het achteraf is gerecupereerd."

De minister gaat er zelf van uit dat de 33-jarige man, die door de politie is doodgeschoten, een lone wolf is. Hij benadrukt wel dat het te vroeg is om dat met zekerheid te zeggen en dat er nog steeds verschillende hypotheses zijn.

Dreigingsniveau

Jambon zegt verder dat het dreigingsniveau voor politiebureaus niet wordt verhoogd naar niveau 3, zoals door een politiebond is geëist. Er zouden nu geen concrete dreigingen tegen politiebureaus in het algemeen zijn. Premier Michel heeft het niveau wel licht verhoogd, naar niveau 2-plus. Om veiligheidsredenen is niet bekendgemaakt wat dat concreet betekent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl