NOS Nieuws

'Macedonië stak geld in hoofdstad, niet in infrastructuur en riolering'

"Het kwam echt met bakken uit de hemel. Op één avond viel net zoveel regen als normaal in een hele maand. Daar is de infrastructuur en de riolering in Macedonië niet op berekend", aldus correspondent Marcel van der Steen over de zware overstromingen in de Balkanrepubliek. Door noodweer kwamen daar zaterdag 21 mensen om het leven. Zestig mensen raakten gewond.

Van der Steen zegt dat het op veel plekken nog steeds regent. "In Tetovo en in de hoofdstad Skopje is het nog niet droog, maar de regen heeft vannacht geen nieuwe landverschuivingen veroorzaakt."

Volgens de correspondent werd in Macedonië niet gerekend op zulke hoeveelheden regen. De infrastructuur en de riolering zijn er in slechte staat. Een gevaarlijke combinatie.

Geen geld

"Er is veel kritiek op de regering. Mensen vinden dat de politiek te weinig aan dit soort zaken heeft gedaan. Er is miljoenen gestoken in projecten in Skopje, om de hoofdstad een klassiekere uitstraling te geven, maar er is geen geld voor het snelwegennetwerk. De wegen zijn heel slecht. Het water kon nergens heen. Dan krijg je zulke landverschuivingen en lopen huizen vol met modder."

Ook de ringweg rond Skopje was ondergelopen. "Daar dreven de auto's letterlijk van de weg af. Het was daardoor ook moeilijk voor hulpdiensten om bij de getroffen dorpen te komen."

Ze wachten hier al een poos op verkiezingen.

Correspondent Marcel van der Steen

Van der Steen denkt dat de overheid is wakkergeschud na de overstromingen van dit weekend, al kan de huidige regering weinig meer uitrichten. "De mensen wachten hier al een poosje op vervroegde verkiezingen", zegt hij. Die staan gepland voor december.

"De afgetreden premier verscheen gisteren op televisie, om te zeggen dat alles onder controle is. Toch zal de oppositie het noodweer aangrijpen om de regering te bekritiseren en dit meenemen in de verkiezingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl