Erdogan tijdens zijn toespraak op het Yenikapi-plein
NOS Nieuws

'Relatie Turkije en westen koerst af op dieptepunt'

De relatie tussen Turkije en het westen lijkt op een nieuw dieptepunt af te koersen. Op het Yenikapi-plein in Istanbul, waar zich vanavond zeker één miljoen mensen verzamelden om te betogen tegen de plegers van de mislukte coup op 15 juli, uitte president Erdogan harde kritiek op Duitsland.

Eind vorige maand stond de Duitse rechter de Turkse president niet toe via een videoverbinding demonstranten toe te spreken in Keulen. Volgens Erdogan heeft Duitsland militante Koerden wel toegestaan via een videoverbinding Duitse aanhangers toe te spreken. "Laat ze het terrorisme vooral voeden. Dat zal als een boemerang bij ze terugkeren", zei hij.

Jan Eikelboom tussen een miljoen demonstrerende Turken

Verder vroeg Erdogan "waar is de democratie?" en maakte hij de westerse pers uit voor leugenaars.

De betogers op het plein waren verenigd in hun teleurstelling en frustratie over de lauwe reacties van het Westen op de coup. "Ook de kritiek na afloop van de coup wordt hier volstrekt niet gewaardeerd", zegt Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom die bij de demonstratie aanwezig was.

Nieuwe pagina

Het verder verslechteren van de relatie komt volgens Eikelboom op een vervelend moment, namelijk net nu de Turken weer toenadering aan het zoeken zijn met Rusland. Deze week is er een belangrijke ontmoeting tussen president Erdogan en de Russische president Poetin.

"In het gesprek met mijn vriend Vladimir Poetin zal er een nieuwe pagina worden opengeslagen. Onze landen hebben samen veel te doen", zei Erdogan over zijn aanstaande bezoek aan Rusland.

De Turkse bevolking lijkt hem daarin te steunen. "Ik heb deze week al heel wat Turken gehoord die zeggen: nou ja, die Russen zijn misschien wel veel betere bondgenoten dan de mensen uit Europa. Misschien moeten we daar maar eens mee in zee gaan", aldus Eikelboom vanuit Istanbul.

Voor- en tegenstanders van de Turkse regering demonstreren tegen de coup

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl