Stijn Schaars in het shirt van Heerenveen

Schaars schiet tiental Heerenveen naast AZ

AZ en sc Heerenveen zijn hun seizoen begonnen met een gelijkspel: 2-2. Oud-AZ'er Stijn Schaars bracht het Friese tiental in de slotfase met een fraaie vrije trap langszij.

AZ had sinds de start van de voorbereiding op dit seizoen elf wedstrijden op rij gewonnen, maar tegen Heerenveen liep het aanvankelijk uitermate stroef. De Friezen waren onder aanvoering van de sterk spelende Pelle van Amersfoort veelvuldig op de Alkmaarse helft te vinden en zorgden voor rust ook voor het meeste gevaar.

Nadat Luciano Slagveer (redding Sergio Rochet), oud-AZ'er Stijn Schaars (naast) en Reza Ghoochannejhad (faalde oog in oog en met Rochet) goede kansen gemist hadden, leek AZ wakker.

Henriksen scoort

De thuisploeg zette Heerenveen onder druk, miste via Joris van Overeem een grote mogelijkheid, maar kwam na een fraaie aanval alsnog op voorsprong via Markus Henriksen.

Wout Weghorst heeft zijn eerste competitietreffer voor AZ te pakken

In het enerverende slotkwartier van de eerste helft voorkwam Ridgeciano Haps met een uiterste ingreep de 1-1 van Slagveer, werd een treffer van Wout Weghorst terecht afgekeurd wegens hands en maakte Arber Zeneli met een gekrulde schuiver alsnog gelijk.

Strafschop Weghorst

In de eveneens aantrekkelijke tweede helft had AZ de touwtjes stevig in handen en al snel kwamen de Alkmaarders weer op voorsprong. Rens van Eijden ging na een licht vergrijp van Van Amersfoort naar de grond, waarna Weghorst vanaf elf meter trefzeker was.

In het vervolg verzuimden Derrick Luckassen, Alireza Jahanbakhsh, Haps en Weghorst de voorsprong uit te breiden en Heerenveen-invaller Willem Huizing leek de thuisploeg een handje te helpen door binnen vijf minuten twee keer geel te pakken.

Invaller Willem Huizing kreeg binnen vijf minuten twee gele kaarten van arbiter Danny Makkelie

De tien Friezen gaven echter niet op en uitgerekend Schaars krulde de bal tien minuten voor tijd prachtig binnen. De middenvelder, die in 2009 de aanvoerder van het Alkmaarse kampioenselftal was, was even later met een vrije trap zelfs nog dicht bij de winnende.

In blessuretijd dacht AZ alsnog drie punten bij te kunnen schrijven toen Derrick Luckassen raak kopte uit een vrije trap. Ook die treffer werd afgekeurd wegens buitenspel, al leek daar geen sprake van te zijn.