Ranomi Kromowidjojo en Marrit Steenbergen
NOS Sport

Steenbergen na teleurstellende estafette: had veel sneller gemoeten

Met een nieuwe opstelling openden de Nederlandse zwemsters zaterdag op de 4x100 meter vrije slag de jacht op eremetaal, maar de tactische gok pakte verkeerd uit en mede daardoor eindigde de olympische finale voor Oranje in een teleurstelling.

Marrit Steenbergen, die voor het eerst als startzwemster stond opgesteld, was na afloop boos op zichzelf. Haar collega's, Inge Dekker, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo, wensten echter geen schuldige aan te wijzen. "Marrits tijd is gewoon prima. Het is gewoon jammer", zei Inge Dekker.

In de ochtend was de ervaren Dekker als eerste van het blok gedoken en zwom Steenbergen een goede tussentijd. Mede om die reden werd besloten in de finale Steenbergen als eerste zwemster op te stellen. "We gingen dit een keer proberen", zei Dekker.

In de finale bleef Steenbergen echter onder haar gebruikelijke niveau, waardoor Oranje al snel achter de feiten aanliep.

Gok

Verkeerd gegokt? "Nee", oordeelde Dekker. "Marrits tijd is gewoon prima. Ze maakte vanmorgen indruk en daarom hebben we geschoven. Als ik was begonnen, hadden we nog meer achter gelegen."

Steenbergen zelf velde een harder oordeel. "Het had veel sneller gemoeten. Ik weet niet waarom het niet lukte. Omdat het mijn eerste olympische finale was? Zou kunnen, maar ik had juist minder zenuwen dan vanochtend."

Steenbergen boos op zichzelf: ik had veel sneller gemoeten

Ranomi Kromowidjojo was de slotzwemster en moest een groot gat met Canada dichten om nog brons te pakken. Dat mislukte. "Het was alles of niets, maar we wisten al dat het moeilijk zou worden. Heel zuur", reageerde Kromowidjojo.

Kromowidjojo: we wisten al dat het moeilijk zou worden

Bij de laatste vier Spelen wonnen de estafettedames telkens een medaille op de 4x100 vrij en gaven daarmee de zwemequipe steevast een bliksemstart. Volgens Femke Heemskerk is het zaak ervoor te zorgen dat het omgekeerde nu niet gebeurt. "Dat moeten we niet laten gebeuren. Dit is klaar, we moeten nu verder."

Heemskerk wil teleurstelling niet laten doorwerken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl