NOS Nieuws

Onderhandelingen KPN en Fox Sports: wie knippert eerst?

Om 18.00 uur vanavond wordt duidelijk of de sportzenders van Fox Sports bij KPN-klanten op zwart gaan of niet. De afgelopen maanden hebben Fox Sports en KPN onderhandeld over de uitzendrechten. Bij het uitblijven van een overeenkomst mag het telecombedrijf de sportzender vanavond niet meer doorgeven aan haar klanten, meldt Fox. Met een advertentie in verschillende ochtendkranten voerde Fox Sport vandaag de druk op de onderhandelingen verder op.

Ongeveer 200.000 KPN-abonnees kijken naar de sportkanalen van het in 2013 opgerichte sportkanaal. Het contract dat KPN met Fox Sports had, liep 1 augustus af. De afgelopen anderhalf jaar is onderhandeld over een nieuwe overeenkomst, maar dat is nog niet gelukt.

In het nieuwe contract eiste Fox Sports een vergoeding voor elke KPN-abonnee. KPN, dat zei de prijsverhogingen voor voetbalwedstrijden niet aan alle klanten te willen doorrekenen, verloor hier vorige maand een rechtszaak over. Concurrent Ziggo heeft volgens KPN een gunstiger afspraak met Fox, maar volgens de rechter kan KPN niet zomaar een vergelijkbare overeenkomst eisen.

Fox Sports wilde na de uitspraak van de rechter niet zeggen of KPN-klanten hun toegang tot hun sportuitzendingen zouden verliezen. Vandaag blijkt dit toch de inzet te zijn van de laatste onderhandelingen.

Anderhalf jaar

Volgens economieredacteur Roel Bolsius is het al dan niet op zwart gaan van Fox Sports bij KPN-klanten een laatste stap om de onderhandelingen in een richting te dwingen. "KPN en Fox Sports onderhandelen al ruim anderhalf jaar met elkaar. Dat begint vriendelijk, maar naarmate de deadline dichterbij komt, wordt de toon harder".

Het in het KPN-basispakket opnemen van Fox Sports is volgens de sportzender geen specifieke eis. De twee bedrijven onderhandelen met elkaar over veel verschillende mogelijkheden waarop klanten van KPN toegang kunnen krijgen tot de wedstrijden die Fox uitzendt.

Hoge inzet

Hoewel de inzet van de onderhandelingen vandaag hoog is, is het volgens Bolsius nog goed mogelijk dat KPN en Fox Sports eruit gaan komen. "Het is nu afwachten wie van de twee als eerste knippert. Tot 18.00 uur ligt nog helemaal niets vast."

Vanavond zijn er wedstrijden tussen voetbalclubs ADO Den Haag en Go Ahead Eagles, Utrecht en PSV, Twente en Excelsior en Willem II en Vitesse. Fox Sports heeft de uitzendrechten voor alle wedstrijden. In de loop van de dag wordt duidelijk of KPN-abonnees de wedstrijden kunnen bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl