Groep demonstranten bij rechtsgebouw Paramaribo
NOS Nieuws

'Als het recht maar zegeviert in Suriname'

Het is goed dat de rechter geen overhaaste beslissingen neemt in de rechtszaak tegen president Bouterse van Suriname. Dat zeiden nabestaanden van de Decembermoorden nadat het proces opnieuw was uitgesteld. "Zolang het recht uiteindelijk maar zegeviert", zei Henri Behr in Paramaribo.

Behr is de broer van een van de slachtoffers van de politieke moorden uit de jaren 80. Hij sprak buiten de rechtbank over het besluit van de rechter. "Zolang die maar goed nadenkt en onderzoekt, is dat goed voor het rechtssysteem."

Niet mee in bevel Bouterse

Hij is allang blij dat de rechter niet is meegegaan in het verzoek van het OM om het proces te beëindigen. Bouterse had het OM daartoe bevel gegeven omdat de rechtszaak een gevaar zou zijn voor de staatsveiligheid. "Het besluit van vandaag betekent dat de inmenging vanuit hogerop niet wordt opgevolgd. De rechtsstaat blijft dus overeind staan."

Behr benadrukt dat de nabestaanden van de Decembermoorden niet primair uit zijn op veroordeling van de daders. "Als de rechter handelt zoals staat voorgeschreven in grondwet, dan zijn wij tevreden."

Nabestaanden blij met beslissing rechter

Namens de nabestaanden hield Sunil Oemrawsingh voor de zitting een toespraak: "De uitdaging voor de krijgsraad is enorm", zei hij. "Wij zijn blij dat we hier staan om richting het gerechtsgebouw te kunnen lopen. Om te bewijzen dat de rechtsstaat nog leeft."

De groep nabestaanden hield een demonstratie om de rechters van het proces te steunen. De demonstranten legden een krans bij het monument van de mensenrechten en trokken daarna richting het gerechtsgebouw.

Bouterse hoofdverdachte

In het Decembermoorden-proces staan 24 verdachten terecht voor de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime dat begin jaren 80 in Suriname aan de macht was. Desi Bouterse, nu president, is de hoofdverdachte.

De nieuwe datum voor het proces is 30 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl