De braderie, hier in 2011, trekt elk jaar miljoenen bezoekers
NOS Nieuws

Grootste braderie Europa afgelast om terreurdreiging

De grootste braderie van Europa, in de Noord-Franse stad Lille, is afgelast vanwege terreurdreiging. Volgens de gemeente is het risico op een aanslag te groot en kan de veiligheid niet worden gewaarborgd.

Jaarlijks bezoeken zo'n drie miljoen mensen de braderie. Burgemeester Aubry zegt teleurgesteld te zijn, maar ziet geen andere oplossing. "Ik denk dat we alles hebben geprobeerd, maar het lukt niet om bepaalde risico's te vermijden", zegt zij.

Het evenement zou op 3 en 4 september worden gehouden. "De vrachtwagens die in de dagen voor de braderie in de stad zijn, kunnen bommen of kalasjnikovs vervoeren", zegt de burgemeester. "Wij kunnen onmogelijk iedereen controleren in de mensenmassa. Daarnaast zou het niet passen bij de sfeer van de braderie als overal helikopters vliegen en scherpschutters op de daken lopen."

Volgend jaar gaat de braderie wel door, belooft Aubry. Ze gaat in een werkgroep bekijken hoe het evenement beveiligd kan worden.

Burgemeester Aubry op de braderie in 2009

De braderie in Lille is niet het eerste evenement dat wordt afgelast vanwege de terreurdreiging in Frankrijk. Zo organiseert Parijs geen voetgangersmomenten meer op de Champs-Élysées, zijn de havenfeesten in Nice geannuleerd en gaat de jaarlijkse parade van de Franse luchtmacht niet door. Met de aanslag in Nice in het achterhoofd worden evenementen waar veel mensen op afkomen geannuleerd.

Veel gemeenten hebben niet de mankracht om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. "We zijn in oorlog. Soms moet je dan evenementen verbieden als de veiligheidseisen niet kunnen worden gehaald", zei de Franse minister van Defensie Le Drian eerder deze week.

De angst is altijd aanwezig.

Thibaut, 32-jarige inwoner van Frankrijk

Inwoners van Frankrijk hebben kritiek op de afgelaste evenementen. Het afzeggen zou in contrast staan met de boodschap van Frankrijk dat het land niet het hoofd zal buigen voor terroristen. "Zo winnen de terroristen", is de kritiek.

De sfeer in het land is sinds de aanslagen in Nice en Parijs ook veranderd. "We zijn achterdochtiger en waakzamer. De angst is altijd aanwezig", zegt de 32-jarige Fransman Thibaut tegen de Vlaamse nieuwssite De Redactie. "We denken steeds aan het risico dat we lopen wanneer we naar een openbare plaats gaan waar veel volk is", vertelt een andere Fransman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl